via din tăușeni - 130 ani de existență

Povestea celei mai vechi vii din România



  Sfârșitul secolului al XIX-lea, anul 1893 a însemnat începutul unei odisee. Canonicul Boroș din Gherla a avut o dorință arzătoare, aceea de a înființa o vie ce avea să devină un tezaur familial. Pe meleagurile Tăușeniului, în sânul comunei Bonțida din județul Cluj, pe dealul Băgaciu, s-a înălțat această vie, pe o pantă sudică mângâiată de soare și ocrotită de vânturi. Visul canonicului era să planteze soiuri nobile de viță, altoite cu măiestrie. În căutarea acestui vis, a cerut sfatul unui inginer francez și a ales un hectar de pământ roditor, binecuvântat de soare și ferit de furtuni.   

   Pionier al viticulturii românești în vremea filoxerei, canonicul Boroș a adus din depărtările Americii butași de viță de vie, gata să fie altoiți. Circa 27 de soiuri nobile și portaltoi au fost alese cu grijă pentru a da naștere unui vin de amestec nobil și rafinat. Datorită strădaniei sale, în deceniul al treilea al secolului trecut, a fost încununat cu medalia de aur națională și cu locul al doilea la Paris în competiția vinurilor de amestec. Printre soiurile pe care le-a îngrijit se numără Riesling, Fetească albă, Pinot gris, Traminer și Chasselas.   

   Familia Tuluc a preluat în anul 1944 această moștenire verde și a îngrijit-o cu drag până când umbra colectivizării a căzut peste ea în 1962. După al II-lea război mondial în Tăușeni s-au mai plantat vii care ocupau suprafețe mari, preponderent cu soiuri hibride. Via lui Boroș a rămas un reper de continuitate și calitate, traversând trei secole, dăruind și astăzi roade de excepție. Familia Tuluc a recuperat via după anul 1989 și a plantat alți 200 de butași de la Ciumbrud, cu soiuri ca Muscat Ottonel, Fetească regală, Perla de Zala, Neuburger și Napoca. Profesorul Ilisie Tuluc și familia sa au îngrijit cu drag această vie și au produs vin din ea până în anul 2016. Aceste amintiri sunt păstrate în monografia domnului Tuluc publicată în anul 2018 la Cluj Napoca, cu titlul “Tăușeni, satul de sub Picuieț”. Din păcate sănătatea nu i-a mai permis profesorului să îngrijească această vie prețioasă, iar pentru aproximativ trei ani a fost lăsată în uitare. Acest somn a amenințat să-i curme existența, dar a fost trezită la timp, salvându-se de la dispariție.     

   În 2019 familia Székely a îmbrățișat această vie din Tăușeni, investind muncă și pasiune pentru a salva cea mai veche vie din România. Cu ajutorul familiei, prietenilor, studenților, experților și voluntarilor din toate colțurile lumii, sub îndrumarea Deliei Székely, doctor în Oenologie și Viticultură, la Cluj și Torino, familia și-a propus să salveze, să regenereze și să păstreze una dintre ultimele vii străbune din România. Vițele bătrâne, încărcate de ciorchini cu arome concentrate, se odihnesc pe sprijinul aracilor înclinați sub greutatea recoltei. Acest muzeu viu, la o aruncătură de băț de Cluj, cere ajutorul și susținerea tuturor. Respectul pentru istoria noastră este esențial pentru a ne ancora în prezent și viitor.  Forța de muncă este din ce în ce mai greu de găsit, nu doar în România, ci în toată Europa. De aceea, vă invităm să ne vizitați, să ne fiți alături și să ne oferiți sprijinul vostru. Lansăm invitații periodice prin care puteți să participați la lucrările specifice viței de vie. Tăușeni, o perlă verde a comunei Bonțida, este un loc de poveste cu aer curat, unde puteți vizita ansamblul monumental “De-semne spre cer pentru ploaie și curcubeu”, o capodoperă magico-poetică a artistului Alexandru Chira (1947-2011) sau rezervația de stuf de lângă satul Sic. 

   În anul 2020 am realizat prima noastră colecție artizanală de vin, care a fost un succes și ne-a motivat să continuăm. Ne străduim să lucrăm via numai în sistem organic, pentru a respecta moștenirea pe care ne-au lăsat-o strămoșii noștri. De asemenea, pentru a păstra nealterată fauna și flora din zonă, toate lucrările din vie sunt făcute manual.  

În anul 2022 am obținut a doua colecție de vin din via magicǎ. Via din Tăușeni a parcurs trei secole și spune o poveste fascinantă despre trecut și prezent, biodiversitate, longevitate și respect pentru natură. Această mică colecție de vin reprezintă fructul unei munci asidue și este făurită cu mult drag pentru voi. O parte din struguri au fost stafidiți după recoltare timp de o lună oferind vinului o nuanță chihlimbarie și o aromă complexă. Cu fiecare sticlă de vin achiziționată veți savura un vin unic, produs dintr-o vie care a rezistat timpului și care are multe de spus. Deși istoria țării noastre a fost una dură și plină de incertitudini, credem că există mereu o lumină din care ne putem inspira și prin care ne putem găsi forța să mergem mai departe, secretul fiind perseverența. Noi ne angajăm să păstrăm acest ecosistem delicat, iar voi, cu fiecare sticlă de vin cumpărată, ne sprijiniți să ducem această misiune mai departe.                               





via


















Vinul din Tăușeni poate fi achiziționat din:
- Clusa Gourmet, str. C-tin. Brâncuși 73 – 79, Cluj-Napoca sau online https://clusa.ro