Dr. DELIA ELENA SZÉKELY



Delia Elena Székely este cercetător și consultant în oenologie și viticultură. Licențiată în Horticultură, Viticultură în anul 2011 la USAMV Cluj, a absolvit în 2013 masteratul în „Tehnologia Producerii și Valorificării Vinurilor Speciale și a Produselor Secundare” la aceeași universitate. O parte din studiile masterale au fost realizate în Ungaria, la fabrica Arany Kapu, specializată în prelucrarea tescovinei și a fructelor pentru obținerea rachiurilor și a vinarsului. În 2016 a obținut titlul de Doctor în Horticultură, cu specializările Viticultură și Oenologie, de la USAMV Cluj și Universitatea din Torino, ambele universități acordându-i calificativul „Excelent” - Summa cum laude. Doctoratul a fost realizat în cotutelă cu Universitatea din Torino, în regiunea Piedmont, Italia, unde a efectuat cercetări pe soiuri autohtone românești și italiene. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în reviste internaționale de mare impact. De asemenea, a scris diverse publicații de specialitate oenoviticolă în revistele Millésime.ro și Vinul.ro și a câștigat două burse Erasmus.

Din anul 2016 a pus bazele proiectului educațional DWine – Arta Vinului de la Strugure la Pahar, o serie de cursuri menite a dezvolta cultura vinului în România.   

Experiențe în vinificație și viticultură:

2017 Valea Verde, Băgaciu, România 
2018 crama Famiglia Olivini, Italia 
2019 crama Matthias Gaul, Germania 
2019 - prezent crama Via din Tǎuşeni, România 
2020 crama Alira, România 
2021 crama Vinea Apoldia, România 
2022 crama Edgar Brutler, România
2022 - prezent Cercetător Științific în Horticultură la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, în cadrul proiectului VinEye: cartografierea colaborativă a viilor cu roboți autonomi, PN-III-P2-2.1-PED-2021
2023 – prezent Cercetător Științific la Robotics.AI
             
Cercetarea şi promovarea soiurilor noastre autohtone ne diferenţiază pe plan internaţional, acestea fiind amprenta culturii şi tradiţiei poporului român. Delia este o optimistă convinsă, iubeşte natura, are o gândire critică, adoră călătoriile şi visează să ajungă în cât mai multe regiuni viticole de pe întregul mapamond. Unul dintre cele mai abițioase proiecte pe care le desfășoară în prezent este regenerarea celei mai vechi vii din România, situată în satul Tăușeni din comuna Bonțida, județul Cluj.