despre DR. DELIA ELENA SZÉKELY


Delia Székely este licenţiată în Viticultură, absolventă a masterului „Tehnologia Producerii şi Valorificării Vinurilor Speciale şi a Produselor Secundare” şi Doctor în Horticultură, specializările Viticultură şi Oenologie la USAMV Cluj şi Universitatea din Torino. O parte din studiile masterale au fost efectuate în Ungaria la fabrica de prelucrare a tescovinei (produs secundar din struguri) şi a fructelor, în vederea obţinerii rachiurilor şi a vinarsului, Arany Kapu. Experienţa cu Ungaria a fost una deosebită, a reuşit să cunoască în amănunt diferite tehnologii de producţie a rachiurilor şi vinarsului. A vizitat diferite unităţi de producţie colaterale cum ar fi: fabrica de baricuri de stejar, fabrica de tancuri de fermentare, fabrica de producere a pălincii Zwack Unicum şi o serie de crame renumite pentru calitatea lor.
Doctoratul s-a desfăşurat în cotutelă cu Universitatea din Torino, în inima regiunii Piedmont, locaţie unde şi-a efectuat o bună parte din cercetări. A studiat atât soiuri autohtone româneşti, cât şi soiuri italiene. Rezultatele obţinute au fost cuantificate în articole ştiinţifice publicate în reviste internaţionale cu factor mare de impact.

Delia consideră că cercetarea şi promovarea soiurilor noastre autohtone ne diferenţiază pe plan internaţional, acestea fiind amprenta culturii şi tradiţiei poporului român.  Este o optimistă convinsă, iubeşte natura, are o gândire critică, adoră călătoriile şi visează să ajungă în cât mai multe regiuni viticole de pe întregul mapamond.